همه ما میدانیم که برای داشتن یک وب سایت به سور نیاز دارید. سرورها انواع مختلفی دارند. هرکدام از آنها هم دارای ویژگیهای خاصی هستند که وجه تمایز آنها بهحساب میآید. سرور اختصاصی و سرور ابری دو نوع از بهترین و پرکاربردترین سرورها هستند. در ادامه ویژگیهای این دو سرور را بیان کرده و آنها را باهم مقایسه میکنیم. اگر شما هم بین انتخاب این دو سرور مردد هستید، ادامه مطالب برای شما مناسب خواهد بود.
معرفی سرور اختصاصی
در رابطه با مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری لازم است که در ابتدا توضیحاتی در مورد سرور اختصاصی بیان کنیم. احتمالاً با توجه به اسم این سرور، میتوان کمی به نحوه کارکرد آن هم پی برد. سرور اختصاصی در واقع یک سرور فیزیکی است که بهطور کامل به شما اختصاص دارد. حالا شما میتوانید یک یا چند سایت را بر روی این سرور نصب کنید.
در چنین حالتی یک سرور بهطور کامل در اختیار شماست، یعنی تمام امکانات آن سرور برای شماست و میتوانید از آن استفاده کنید. طبیعتاً در این حالت، شما سرعت بسیار بالایی را برای سایت خود تجربه خواهید کرد. بدون آنکه بابت افت سرعت یا کم بودن پهنای باند، نگران باشید.
مزیتهای استفاده از سرور اختصاصی
از دیگر مواردی که در رابطه با مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری باید به آن دقت داشت، مزیتهای سرور اختصاصی است.
- سرعتبالا
در یک سرور اختصاصی تمام امکانات مانند حافظه و... به شما اختصاص دارد. طبیعتاً در چنین حالتی سایت شما با سرعت بسیار بالایی آپلود خواهد شد.
- امنیت بالا
سرور اختصاصی فقط به خود شما تعلق دارد. هیچ سایت دیگری بر روی سرور شما نصب نمیشود. همین موضوع باعث میشود که این سرور امنیت بسیار بالایی داشته باشد. اگر کسبوکار اینترنتی بزرگی دارید، یک سرور اختصاصی باعث میشود که امنیت کار شما حفظ شود.
- سفارشیسازی
از دیگر ویژگیهای مثبت سرور اختصاصی میتوان به قابلیت سفارشیسازی آن اشاره کرد. سرور یک دستگاه فیزیکی است و شما میتوانید آن را متناسب با نیازهای خودتان سفارشی کنید. شما میتوانید هارد آن را به هر میزانی که میخواهید ارتقا دهید یا مثلاً ظرفیت حافظه را کم یا زیاد کنید. همهچیز به خود شما و نیازهایتان بستگی دارد.
- راهاندازی آسان
مدیریت سرور و راهاندازی آن هم موضوع بسیار مهمی است که قبل از انتخاب سرور مورد نظرتان باید به آن توجه داشته باشید. یکی از ویژگیهای مثبت سرور اختصاصی این است که راهاندازی و مدیریت آن ساده است. این موضوع باعث میشود که کار کردن با این سرور و هاست هم کار سختی نباشد.
- عملکرد مشخص
با خواندن این تیتر احتمالاً تصور کنید که عملکرد هر سروری مشخص است و یک انتظارات مشخص شدهای از سرور داریم. عملکرد سرور اختصاصی با توجه به نیاز شما مشخص خواهد شد. یعنی هر نیازی که دارید، متناسب با آن میتوانید عملکرد سرور اختصاصی را مشخص کنید.
معایب سرور اختصاصی
اگر بخواهیم مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری را به درستی انجام دهیم، باید علاوه بر ویژگیهای مثبت سرور اختصاصی، اطلاعاتی هم در مورد معایب آن بیان کنیم. توجه داشته باشید که سرور اختصاصی هم مثل تمام خدمات دیگر معایبی هم در کنار مزیتهایش دارد. این شما هستیم که باید با توجه به شرایط خود، مشخص کنید که معایب آن برایتان بیشتر است، یا مزیتهای این سرور به بدیهایش، غلبه میکند.
- هزینه بالا
اولین چیزی که در مورد معایب سرور اختصاصی به چشم میخورد، هزینه بالای آن است. همانطور که گفتیم در این حالت یک سرور بهطور کامل در اختیار شما قرار دارد. به همین دلیل هزینه این امکانات را خود شما باید بهصورت تمام و کمال پرداخت کنید.
- عدم انعطافپذیری
سرور اختصاصی در واقع یک سرور فیزیکی است. به همین دلیل نباید انتظار انعطافپذیری از آن داشته باشید. در صورت بروز مشکلاتی، باید صبر کنید تا در اسرع وقت بتوان این مشکلات را برطرف کرد. البته به دلیل آنکه سرور فقط به شما تعلق دارد، معمولاً احتمال بروز خطا و مشکل کم است اما بههرحال باید آمادگی هر مشکلی را داشت.
- عدم ارتقاء فوری
همانطور که گفتیم، سرور اختصاصی یک سروری است که حالت فیزیکی دارد، طبیعتاً ارتقاء دادن چنین سیستمی به زمان نیاز دارد. اگر فکر میکنید که سرور شما به ارتقاء نیاز دارد، باید زمان کافی برای آن در نظر بگیرید و بهمرورزمان این کار انجام شود.
مثلاً اگر میخواهید هارد سرور را ارتقاء بدهید، باید ابتدا هارد دیگری را در نظر داشته باشید، خریداری کرده و در زمان مناسبی (بدون آنکه به عملکرد سایت شما خللی وارد شود) هارد را جابهجا کنید. این فرآیند به زمان و البته بودجه قابل قبولی نیاز دارد.
توجه داشته باشید که وجود معایب برای سرورهای اختصاصی به این معنی نیست که این سرورها کارایی خوبی ندارند. بههرحال برای اینکه مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری بهخوبی انجام شود و شما بتوانید انتخاب خوبی داشته باشید، باز معایب این سرور را هم بدانید. در این حالت است که بعد از انتخاب سرور موردنظرتان، پشیمان نخواهید شد.
سرور اختصاصی را انتخاب کنیم یا نه؟
بعد از مطالب بالا این سؤال همچنان وجود دارد که سرور اختصاصی را برای کسبوکار خودمان انتخاب کنیم یا نه؟! درواقع باید بگوییم که پاسخ به این سؤال را فقط خودتان میدانید. سرور اختصاصی هزینه بسیار زیادی برای شما خواهد داشت.
حالا شما با توجه به کسبوکار و میزان درآمدی که دارید، باید بررسی کنید که داشتن سرور اختصاصی برای شما خوب است یا نه! اگر بودجه کافی در اختیار دارید، تعداد کاربران سایت شما زیاد است و حتماً به پهنای باند بالا نیاز دارید، انتخاب یک سرور اختصاصی میتواند خوب و مفید باشد. در غیر این صورت، میتوانید از هاستهای دیگری که وجود دارند، استفاده کرده و سایت خود را بالا بیاورید.
معرفی سرور ابری
در راستای مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری به این موضوع میرسیم که سرور ابری را معرفی کنیم. خوب همین ابتدای کار بگوییم که سرورهای ابری بهتازگی روی کار آمدهاند و به همین دلیل هنوز بهطور کامل شناختهنشدهاند.
این سرورها هیچ فضای فیزیکی ندارند و همین موضوع بزرگترین مزیت آنها بهحساب میآید. البته منظور از فضای فیزیکی، در واقع محلی است که اطلاعات بر روی آن ذخیره میشود. اجازه بدهید که این موضوع را با یک مثال و کمی سادهتر توضیح دهیم.
در یک سرور ابری هم مانند دیگر سرورها، اطلاعات وب سایت و کسبوکار شما ذخیره میشود، اما محل دقیق آنها مشخص نیست. به همین دلیل به این نوع از سرورها ابری گفته میشود. سروهای ابری هم مزیتها و معایب خاصی برای خود دارند که در ادامه بهطور مفصل آن را توضیح خواهیم داد.
مزیتهای سرور ابری
احتمالاً بعد از خواندن مطالب بالا فکر کنید که شاید سرور ابری انتخاب مناسب نباشد اما پیشنهاد میدهیم که عجولانه تصمیم نگیرید و تا انتهای مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری با ما همراه باشید. در این قسمت مزیتهای سرور ابری را بیشتر توضیح میدهیم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
- بهروزرسانی ساده
شما در هر زمانی به سادگی میتوانید سرور ابری را بهروزرسانی کنید. این در حالی است که برای بهروزرسانی سرور اختصاصی به زمان زیادی نیاز دارید. سرور ابری کار شما را برای بهروزرسانی و آپدیت بسیار ساده کرده است.
- مقیاسپذیری ساده
یکی از مهمترین ویژگیهایی که در انتخاب یک سرور باید به آن توجه داشته باشید، مقیاسپذیری است که سرور ابری این ویژگی مثبت را دارد.
- سرعتبالا
سرعت سرور شاید مهمترین عامل در انتخاب آن باشد. سرعت سرور بهصورت کاملاً مستقیم بر روی سرعت سایت شما تأثیر میگذارد و دقیقاً به همین دلیل است که بعضی از هاستها مورد قبول نیستند. سرورهای ابری به دلیل کارایی خاص و سیستم خاصی که استفاده میکنند، سرعت بسیار بالایی را به شما میدهند. یعنی دیگر نگران سرعت آپلود مطالب در سایت خود نخواهید بود.
- راهاندازی سریع
راهاندازی، استفاده و مدیریت سرورهای ابری هم کار سادهای است. به دلیل ناآشنا بودن این سرور، عدهای تصور میکنند که کار کردن با آن سخت است، درصورتیکه اصلاً اینطور نیست و شما بهسادگی میتوانید با سیستمهای مدیریت سرور کار کنید و مشکلی نخواهید داشت.
- انعطافپذیری بالا
انعطافپذیری در یک سرور به شما این امکان را میدهد که با توجه به نیازهای خود امکانات سرور را استفاده کنید. سرور ابری انعطافپذیری بالایی دارد و در این مورد دیگر نباید نگرانی خاصی داشته باشید.
- قابلیت سفارشیسازی
شما میتوانید با توجه به شرایط خودتان و نیازهایی که مشخص کردهاید، قابلیتها و امکانات سرور ابری را مشخص کنید. در این حالت هزینهای که پرداخت میکنید، دقیقاً برای برطرف کردن نیازهایتان است و هیچ هزینهای هدر نمیرود.
- امنیت بالا
امنیت سایت شما به امنیت سرور آن بستگی دارد. سرورهای ابری امنیت بالایی دارند. این موضوع باعث میشود که بابت امنیت وب سایت خود، نگرانی کمی داشته باشید.
- هزینه پائین
با توجه به امکانات ویژهای که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم، احتمالاً تصور کنید که سرورهای ابری هزینه بسیار بالایی دارند. درصورتیکه اصلاً اینطور نیست. داشتن یک سرور ابری برای شما هزینه کمتری نسبت به یک سرور اختصاصی خواهد داشت. در حالی که مزیتهای این سرور کمی بیشتر از سرور اختصاصی است.
معایب سرور ابری
در راستای مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری لازم است که اطلاعاتی هم در مورد معایب سرورهای ابری بیان کنیم. در صورت اطلاع از معایب یک سرور، بهتر میتوانید تصمیم بگیرید که انتخاب این سرور برای شما مناسب است یا خیر!
اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم، سرورهای ابری معایب خاصی ندارند، جز آنکه شناخته شده، نیستند. سرورهای اختصاصی، سرورهای اشتراکی و... سالیان متوالی است که مورد استفاده قرار میگیرند. این در حالی است که سرورهای ابری بهتازگی روی کار آمدهاند.
با توجه به مطالب گفته شده در بالا خودتان بهخوبی میبینید که یک سرور ابری، خدمات بسیار ویژهای را در اختیار مشترکان قرار میدهد، بدون آنکه بابت آنها هزینه زیادی را دریافت کند. اگر بهتازگی کسبوکار خود را شروع کردهاید، انتخاب سرور ابری گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
سرور ابری را انتخاب کنیم یا نه؟!
در مطالب بالا سعی کردیم که مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری را بهطور کامل انجام دهیم. مزیتها و معایب استفاده از سرورهای ابری را هم بهطور کامل شرح دادهایم. حالا خود شما باید ابتدا شرایط خودتان و نیازهایی که دارید را بهطور کامل و دقیق مشخص کنید.
بعد از آن به این فکر کنید که یک سرور ابری، میتواند نیازهای شما را برآورده کند یا خیر! در صورت مثبت بودن جواب (احتمالاً مثبت بودن بسیار زیاد است، زیرا سرورهای ابری برای هر شرایطی مناسب هستند) دیگر به جدید و نو بودن این سرورها توجهی نداشته باشید.
این نکته را به یاد داشته باشید که هر چیزی در سالهای ابتدایی خودش، طرفداران کمی دارد و اگر جزء کسانی باشید که الآن سرور ابری را انتخاب میکند، نتایج مثبت آن را در چند سال آینده بهخوبی مشاهده خواهید کرد. یکی از اصلیترین تأثیراتی که برای شما خواهد داشت، صرفهجویی در هزینهها است.
نتیجهگیری
در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری را انجام بدهیم. در ابتدا سروهای اختصاصی را بهطور کامل معرفی کردیم و گفتیم که اصلاً این سروها چه چیزی هستند. در ادامه ویژگیهای مثبت سروهای اختصاصی را شرح دادیم.
طبیعتاً برای انجام یک مقایسه درست و کامل، نیاز است که علاوه بر ویژگیهای مثبت، اطلاعاتی هم در مورد ویژگیهای منفی یا همان معایب این سرورها داشته باشید. به همین دلیل در ادامه مطالب معایب و ویژگیهای منفی سرورهای اختصاصی را شرح دادیم. اطلاع از این ویژگیها به شما کمک میکند که بهتر بتوانید تصمیم بگیرید و در نهایت از تصمیم خودتان هم رضایت داشته باشید.
در ادامه سرورهای ابری را معرفی کردیم و گفتیم که تفاوت آنها با یک سرور مجازی، در چه چیزی است. جدید بودن سرور ابری باعث شده که عده کمی از آن مطلع باشند و به همین دلیل بسیاری ناشناخته این سرورها را رد میکنند.
در ادامه برای انجام مقایسه سرور اختصاصی و سرور ابری، ویژگیهای مثبت سرورهای ابری را هم توضیح دادیم و گفتیم که چرا باید این سرورها را انتخاب کنید. در ادامه هم معایب سرورهای ابری را توضیح دادیم و گفتیم که ناآشنا بودن سرور ابری، اصلیترین مشکل آن بهحساب میآید.
شما تجربه استفاده از سرور ابری و سرور اختصاصی را داشتهاید؟ اگر هر سؤال دیگری در مورد این موضوع دارید، آن را با ما در میان بگذارید.