تابهحال به کوچکترین و رایجترین اتفاقاتی که در اینترنت و صفحات وب رخ میدهد دقت کردهاید؟ چگونه با سرچ چند کلمه ساده به اقیانوس اطلاعات متصل میشوید؟ چگونه با تایپ URL یک صفحه به آن متصل میشوید؟ چرا آگاهی از DNS ضروری است؟ DNS که مخفف Domain Name System به معنی سیستم نام سرور است، همانند یک پل مابین هاست و دامنه عمل میکند و اطلاعات ثبت شده در سایت شما را به کاربران نمایش میدهد؛ در واقع DNS یک نوع استاندارد تکنولوژی تایید شده برای مدیریت نام وبسایتها است. به طور خلاصه وقتی شما بخواهید از خدمات افرانت استفاده کنید، با تایپ کردن https://afranet.ir/fa در مرورگر، با کمک DNS به سایت افرانت متصل میشوید و اطلاعات ثبت شده بر روی سایت به شما نمایش داده میشود.
کاربرد DNS چیست؟
نام سرور یا همان DNS همانند یک مبدل، نام دامنه را به IP قابل فهم برای کامپیوتر تبدیل میکند. هر دامنه میتواند یک یا چند سرور DNS داشته باشد که با علاوه بر تبدیل نام دامنه با IP، مسئولیت رکورد پایگاه داده (Data base) را نیز بر عهده دارد و با تغییرات لحظهای دامنه هماهنگ است.
منظور از رکورد چیست؟ اگر با ثبت یا رکورد آشنایی ندارید، باید به شما بگوییم که در صورتی که شما نام دامنه افرانت را در مرورگر خود جستجو کنید، سرور DNS آدرس IP را پیدا کرده و سایت افرانت به شما نمایش داده میشود؛ در مورد IPها نیز باید بگوییم که همان کد ملی کامپیوتر و یا تلفن همراه شما است که مودم اینترنت به آن اختصاص میدهد.
عملکرد DNS چگونه است؟
در زمانهای گذشته که استفاده از تلفن همراه مثل امروز رایج نبود، افراد برای برقراری ارتباط با اقوام و آشنایان خود، شماره تلفن آنها را در یک دفترچه تلفن یادداشت میکردند تا درصورت نیاز به برقراری تماس، در فرصت کوتاهی بتوانند به شماره تلفن آنها دسترسی داشته باشند. اگر در دفترچه تلفن فقط شماره تلفنها، بدون اسامی یادداشت شده باشند، این دفترچه تلفن برای چه کسی قابل فهم است؟ هیچکس! اگر اسامی افراد بدون شماره صحیحی یادداشت شده باشند، امکان برقرار ارتباط توسط خطوط مخابراتی وجود دارد؟ خیر! نام دامنه برای سیستمهای کامپیوتری، همانند نام افراد در دفترچه تلفن و شماره تماس آنها همان IP است. DNS با جستجو در دیتا بیس خود (دفترچه تلفن)، پس از یافتن نام دامنه، آن را به IP تبدیل میکند و کاربر را به صفحه جستجو شده متصل میکند؛ قاعدتاً اگر دیتابیس از سرعت خوبی برخوردار نباشد، زمان اتصال و بارگذاری صفحات وب بالا میرود.
قدم به قدم مراحل انتقال به یک سایت با افرانت
اگر نیاز به خرید سرورهای ابری و یا اختصاصی داشته باشید، چگونه خرید خود را تکمیل میکنید؟ آیا میتوانید به جستجوهای گوگل اطمینان کنید و بذر زحمات و تلاش شرکت خود را در زمین فروشندههای سرورهای نا مطمئن بکارید؟ اگر پس از کاشت اطلاعات خود، از آنها سواستفاده شود و یا به سرقت برده شوند باید چگونه این خسارات را جبران کنید؟ بهتر است بذر خود را در دل زمینهای نامطمئن نهفته نکنید و با خیالی آسوده رشد خود را به افرانت بسپارید. برای دسترسی به افرانت باید چه کنید؟ کافیست domain name ما را در گوگل جستجو کنید و سرورهای دی ان اس از روش زیر شما را به ما متصل کنند.
- در مرورگر نام دامنه را به درستی وارد کنید (به طور مثال https://afranet.ir/fa)
- مرورگر ابتدا به cache خود مراجعه میکند و در صورتی که بتواند IP افرانت را بیابد، صفحه اصلی وبسایت را به نمایش میگذارد
- در صورتی که نام دامنه resolve نشود، مرورگر شما به سراغ فایلهای هاست میرود
- اگر رکوردی در هاست شما نباشد، مرورگر دست به کار میشود و به سراغ سرورهای دی ان س میرود
- اگر سرور dns رکوردی برای دامین نداشته باشد، مرورگر در سایر سرورهای دنیا به دنبال IP جستجویی شما میگردد
DNS Server چیست؟
برای اینکه نام دامنه و IP به یکدیگر متصل شوند، در قدم اول باید به یک DNS Server متصل شوید. DNS Serverها پایگاههای اطلاعاتی (دیتا بیس) هستند که از اطلاعات نام دامنه و IP نگهداری میکنند؛ برای راحتی کاربران، سرویسهای دی ان اس با یکدیگر در ارتباط هستند؛ برای اینکه نام دامنه شما هم به این لیست افزوده شود، کافیست که شرکتی که هاست خود را از آن خریداری کردهاید، نام دامنه شما را نیز به سرورهای دی ان اس معرفی کند.
SOA چیست؟
SOA رکوردها به DNS سرورهایی که یک دامنه را مدیریت میکنند گفته میشود. با گذشت زمان نتایج جستجوی هاست در SOA با سایر سرورهای DNS دیگر نیز به اشتراک گذاشته میشود و در نهایت در سراسر اینترنت شناخته میشود. SOA رکوردها و یا Start Of Authority، با ایجاد Zone File، وظیفه تبدیل Url ها را به IP آدرسها بر عهده دارند . SOA رکوردها، اطلاعاتی همانند زمان آپدیت، آدرس ایمیل ادمین و... را در اختیار شما قرار میدهند. Zone File ها فایلهایی هستند که برای هر دامنه تنظیم شده و رکوردهای مرجع را در خود ثبت میکنند.
کش شدن نتایج برای مدت زمان مشخصی در هر سرور DNS که به آن TTL یا مدت عمر آن کش میگویند؛ رخ میدهد. کسی که مسئولیت یک DNS را دارد میتواند TTL آن را تنظیم کند و مقدار TTL در هر سرور متفاوت خواهد بود.
DNS دچار چه تغییرات و مشکلاتی میشود؟
اگر دفترچه تلفن شما مخدوش شده باشد، چگونه میتوانید تماسی را برقرار کنید؟ گاهی ممکن است DNS به دلیل از کار افتادن سرورها نتواند IP مورد نظر را پیدا کند و به جای اینکه کاربر را به صفحه مورد نظر راهنمایی کند، ارور دی ان اس دهد. دومین مشکلی که که برای دی ان اس ها بوجود میآید، پایین بودن سرعت لود آنها است؛ برای حل این مشکل دی ان اس های ابری محدودیتهای مربوط به دسترسی، امنیت و سرعت عملکرد را تا حدودی کاهش دادهاند. گاهی ممکن است با یک DNS Attacks مواجه شوید؛ این مهاجمان از IP شما سواستفاده میکنند و با جستجوی دامنه شما توسط کاربران، به سایتهای مخرب و کلاهبرداری هدایت میشوند؛ این بدافزارها از اطلاعات کاربرانی که وارد سایت میشوند سواستفاده میکنند؛ مانند سایتهایی که اطلاعات کارتهای بانکی کاربران را دریافت و حساب آنها را خالی میکنند.
DNS چه کمکی به شما میکند؟
این همه در مود نحوه عملکرد دی ان اس ها صحبت کردیم، به نظر شما آنها چه مزیتی داشتند؟ آیا واقعاً باعث سهولت دسترسی به اینترنت شدهاند؟ برای پاسخ به این سوال به یاد دفترچه تلفنها بیافتید، اگر تلفنهای همراه شما قابلیت ذخیره شماره تلفن را نداشتند، امروز باید هزاران شماره را به خاطر میسپردید و یا همیشه یک دفتر قطور در کیف خود داشتید و ساعتها صرف یافتن و ثبت شماره در آن میکردید. اگر دی ان اس به کمک بشر نیامده بود، باید IP های مختلف را به ذهن میسپاردید. IPها به دلایل مختلفی میتوانند تغییر کنند، اگر IP یک سایت را به خاطر سپردید و پس از گذشت زمان، IP سایت تغییر کند، چگونه باید به سایت دسترسی پیدا کنید؟ DNS ها همیشه به روز هستند و با تغییر IP سایتها سریع اطلاعات خود را آپدیت میکنند. وقتی به اقیانوس سرورهای دی ان اس متصل باشید، میتوانید بدون نگرانی به روزرسانی کنید، زیرساختها را بهبود ببخشید و امنیت را بالا ببرید.